Horisontalt friluftsliv
 
Båtkøye (gathered end)

Båtkøye (gathered end)

The OG of hengekøyer. Av de typene som dekkes i dette kurset er dette den letteste og mest pakkvennlige. Den gir et meget behagelig heng, forutsatt at lengden er tilstrekkelig, og er ofte ganske sympatisk priset.

Lengde

De aller fleste vil kunne ligge behagelig i en 11-foter, men om man er noe særlig over 180cm høy kan man med fordel vurdere en 12-foter. Lengre enn 12 fot kan gjøre det vanskelig å finne passende trær og man må ha en upraktisk stor tarp for å få god dekning, men det kan være verdt det om man er veldig høy. Fysisk, altså. Ikke som et hus. Hvis sistnevnte tror jeg ikke det spiller noen rolle. Kortere enn 10 fot frarådes for andre enn barn og kortvokste.

Køyer på 12 fot og mer er ganske sjeldne så det kan hende man blir nødt til å spesialbestille, eller lage selv.

Mange, ofte billige, hengekøyer av denne typen er for korte til å ligge godt i, noe som har gitt typen et ufortjent dårlig rykte. En kort båtkøye, spesielt om den er hardt strammet opp, er en forferdelig sak. Noen hevder å sove godt i slike lommetørklær, men jeg antar det er de samme menneskene som hevder å sove godt på tynne skumunderlag på steingrunn.

Bredde

En standard bredde på 58 tommer vil være nok for de aller fleste men, igjen, om man er mer omfangsrik enn normalen kan man vurdere en litt bredere variant. Jeg er ca 120cm rundt brystet, innehaver av førsteklasses fedme, og ligger godt i køyer med standard bredde, så da kan man ta det som et utgangspunkt. Flere produsenter tilbyr køyer i bred utgave, deriblant Dutchware og Dream Hammocks.

Hengekøyestoff i bredder inntil 76 tommer er også tilgjengelig fra tidligere nevnte Dutchware og Ripstopbytheroll, om man vil lage selv. Og det vil man jo.

Om man velger å gå for en bred køye, pass på at den er laget av ett stykke tøy og at det ikke er langsgående sømmer på den. Sømmene er ubehagelige å ligge på, og man vil således ikke få utnyttet bredden. Hvis man ikke liker det, da. Jeg dømmer ingen. Hvertfall ikke så de hører det…

Stoff

Dette er et emne som egentlig kunne fylt en egen artikkel, og vil det senere, men vi sneier litt innom her også. Som en rettesnor, ikke å forveksle med mønesnor, kan man si at jo tyngre man er, jo mer støtte trenger man, jo tyngre blir stoffet og følgelig også køya. Jeg tror jeg satt ny pers i kommamisbruk i den setningen. Beklager. Er man for tung for stoffet vil man synke for mye ned i køya og føle at skuldrene blir klemt sammen. Mange vil føle dette som ubehagelig, men noen liker det.

Noen av de best egnede hengekøyestoffene som er tilgjengelige i dag, Hexon, Robic og HyperD,  leveres i tyngder fra 1 unse pr kvadratyard (amerikanere og deres enheter…) til 2,4 unser. 1,6 er et godt kompromiss og bør fungere for de fleste, men om man veier over 100kg eller under 80 kan man vurdere å gå opp eller ned i tyngde. På stoffet, altså, ikke kroppen. Ingen «bodyshaming» i denne bloggen, nei.

Håndfølelsen har også betydning hvis man ligger rett på stoffet i køya. Og det gjør man jo. Hexon utmerker seg ved at det føles nesten som bomull, mens de andre, tidligere nevnte, stoffene føles noe mer «syntetiske» om man kan bruke det ordet. Andre stoff igjen kan føles veldig glatte og plastaktige.

Mønesnor

Denne typen køye bør ha en fastmontert mønesnor. Det går uten også, men mønesnora gjør dem enklere å spenne opp, gjør bruk av underdyne enklere, og er et veldig praktisk sted å henge ting man vil ha lett tilgjengelige i køya.

Symmetrisk/asymmetrisk

De deles gjerne inn i «symmetriske» og «asymmetriske», og her er det en del forvirring. Dette gjelder kun køyer med fastmontert myggnett, da betegnelsen egentlig bare angir formen på myggnettet. Et asymmetrisk myggnett former køya slik at man kun kan ligge en vei, mens en symmetrisk variant lar deg velge. Hvordan man lager en køye med asymmetrisk myggnett er instruert tidligere.

Stoffet i selve køya er i de aller fleste tilfeller formet som et rektangel, og diagonalt ligger man uansett. Dette kommer vi til i neste avsnitt.

Liggestilling

I en slik køye ligger man diagonalt. Det vil si at man ligger med en skulder inntil den ene kanten på køya og føttene til den andre, eller omvendt. Hvis køya er lang nok vil dette gi en flat og svært behagelig liggestilling. Er køya for kort vil man kjenne at man ikke har støtte under knærne, og at føttene og/eller hodet «butter» i kanten på køya. Ikke kjøp korte køyer ™.

Oppsummering

Det fins så mange produsenter og varianter av hengekøyer i disse dager at det blir det reneste sisyfosarbeid å skulle dekke alle sammen. Jeg har forsøkt å sneie innom så mye som mulig i denne artikkelen, men det ligger i emnets natur at det blir litt mangelfullt. Det kanskje viktigste poenget å ta med seg er at man ha en køye som er lang nok. Takk for i dag.

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.