Horisontalt friluftsliv
 
Mønesnor (ridgeline)

Mønesnor (ridgeline)

En mønesnor er, kort fortalt, en snor som er festet mellom hengekøyas ytterpunkter slik at køya alltid har den rette mengden slakk for et behagelig heng. Normalt er mønesnoras lengde 83% av køyas lengde. På en 11-fots køye vil det si ca 110 tommer eller 279cm for de mer metrisk anlagte. Om man foretrekker at køya siger mer kan mønesnora lages kortere, og vice versa. Denne artikkelen er knusktørr. Du er advart.

Den enkleste måten å lage en slik på er å bruke et tau som holder knuter og strekker seg minst mulig, måle opp ønsket lengde, og rett og slett knyte det fast i endeopphenget på køya, men i denne artikkelen skal vi, mest fordi jeg syns det er stor stas å spleise tau, lage en permanent mønesnor av Zing-it med spleisede løkker i endene. Fremgangsmåten er helt lik den man bruker for å spleise den statiske delen av en whoopie sling, med en kortere spleis, og i begge ender av tauet. Kortere spleis fordi tauet er tynnere og fordi belastningen er, forutsatt riktig bruk, nokså beskjeden.

Så. Utstyret man trenger er akkurat det samme som for å lage whoopie slings, med ett tillegg: en strikkepinne, butt spiker, kulepenn eller noe annet med konisk tupp og diameter på ca 5mm.

For å lage en mønesnor på 110 tommer trenger man de 110 tommene som skal bli snor, pluss 6 tommer som blir spleis og løkke, pluss litt under en tomme som forsvinner da tauet korter seg inn litt pga spleisen. Det går an å regne ut nøyaktig hvor mye man mister på en gitt spleiselengde. Det går an, ja. Det gjør det. Jeg bare regner en tomme ekstra. Det er ikke rakettkirurgi vi driver med, heller!

Så. Til verket.

Mål opp 117 tommer. På begge endene, mål opp og merk av 1, 2 og 4 tommer inn fra enden.

Smalne av tauet i begge ender ved å trykke det sammen så buntene åpner seg og løsner litt, dra ut to bunter ved entommersmerket og klipp dem av. Ved 2- og 4-tommersmerkene trykker vi tauet sammen på samme måte, og stikker en butt nål eller lignende igjennom for å  åpne et hull midt i tauet.

Stikk så spleiseverktøyet ditt gjennom hullet ved 4-tommersmerket, fest enden på tauet og dra det gjennom til hullet ved 2-tommersmerket kommer igjennom.

Stikk så verktøyet gjennom hullet du nettopp dro igjennom og fest den andre enden av tauet i verktøyet. Dra hele tauet igjennom.

Pass på så ikke løkka dras gjennom seg selv. Dette er lettere med en større løkke, og den eneste grunnen til at jeg lager dem så små som en tomme er kosmetisk, så lag gjerne større løkker. Når du har dratt hele tauet igjennom strammer du godt til.

Nå skarre spleises. Hold den løse enden langsetter tauet og merk deg et sted ca en tomme eller to nedenfor der den løse enden ender. Åpne tauet der og stikk inn verktøyet. Før verktøyet gjennom tauet helt opp til løkka og prøv å få det til å komme ut så nært den løse enden som mulig. Fest den løse enden i verktøyet og dra den gjennom.

Dra i tauet og løkka til den løse enden forsvinner inn i spleisen. Det var den ene enden!

Den andre siden lages på samme måte, sånær som at man må dra hele løkka vi nettopp laget gjennom hullet i trinn to.

Dette kan være fiklete, men det hjelper veldig å utvide hullet med noe butt og konisk først. Jeg tror det er en vits inni der et sted…

Når spleisen på denne siden er ferdig er mønesnora ferdig! Monteres på køya etter eget forgodtbefinnende.

Takk for tålmodigheten.

 

2 Comments

  1. Aai

    Er det en idé å lage mønesnora av 1,3mm cuben fibre? Jeg tenkte egentlig bare å lage en loop med fishermans knot?

    Da vil det jo være dobbel mønesnor, men jeg er også dobbel

    Er dette helt utafor eller ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.