Horisontalt friluftsliv
 
Oppheng i praksis

Oppheng i praksis

God dag. I denne forelesningen skal vi ta for oss hvordan man henger opp en hengekøye for maksimal komfort og minimal risiko for å våkne på bakken. De vanligste typene oppheng ble tatt seg for på grunnkurset, så om du ikke har lest den artikkelen bør du gjøre det nå. Ferdig? Bra!

Vi tar kun for oss køyer av type båt, gathered end på nynorsk, her. Dette for å forenkle pensum en smule og fordi det er flest av dem og, tilsynelatende, mest forvirring rundt dem.

Opphengets vinkel

Det er veldig viktig å henge opp køya på en måte som begrenser belastningen på trær og utstyr. Det vil, i praksis, si at man lar vinkelen på opphenget være ca 30 grader. Det skal ikke strammes helt opp. Jeg gjentar: opphenget skal ikke strammes helt opp. Ved 30 grader vil belastningen på hver ende av opphenget være ca lik vekten av hengeren, ved 15 grader ca det dobbelte.

En fastmontert, eller strukturell om man vil, mønesnor forenkler denne prosessen. Når snora er fast, men ikke helt stram mens man ligger i køya er opphenget korrekt innstilt. På køyer uten mønesnor må det brukes litt mer skjønn og øyemål. Eller monteres mønesnor. Det ville jeg gjort.

Køyas vinkel

Når dette er gjort bør man flytte opphenget i fotenden noe høyere opp på treet enn opphenget i hodeenden. Dette fordi den tyngste delen av hengeren vil søke seg ned til det laveste punktet i køya. De som fulgte med i naturfagstimene på skolen vet sikkert hva dette heter også. Da det tyngste punktet på de aller fleste er et sted over hofta, vil man kunne skli nedover i løpet av natten og man risikerer å våkne som et småsurt, hengende bær. Det vil man ikke. Ved å henge fotenden litt høyere flytter man i praksis det laveste punktet på køya oppover mot hodeenden, og forhindrer denne forbæringseffekten. Det ordet fant jeg på helt selv.

Hvor mye høyere på treet fotenden bør henges er litt individuelt, så man må nesten bare prøve seg frem. Man kan som regel, forutsatt at man har en køye som er lang nok, kjenne at hele kroppen har støtte når vinkelen er korrekt. Begynn med en skvett og øk med en dæsj for hvert forsøk. Etter hvert tar man dette ganske kjapt på øyemål.

Høyde over bakken

Det heter seg at man ikke bør henge høyere enn man er villig til å falle. Dette er en god huskeregel. Jeg vil også si at man ikke bør henge høyere enn at man kan sitte i køya med føttene i bakken. Dette gjør det mye greiere å få av og på støvler, og man kan bruke køya som lenestol om man ønsker det. Jeg tror Amok kaller dette «Beer mode», og det støtter jeg helhjertet.

Oppsummering

Ikke stram opphenget helt opp. Det skal være slakk i det. Det skal ikke strammes helt opp. Det. Skal. Ikke. Strammes. Helt. Opp.

Hvis du føler at du får for liten plass i køya, eller ligger som en banan når opphenget er satt opp som denne artikkelen beskriver så har du for liten køye! Gi den til barna og kjøp en større en til deg selv.

Det var det hele. Takk for oppmerksomheten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.