Horisontalt friluftsliv
 
Hengekøye med fastmontert myggnett, fremgangsmåte

Hengekøye med fastmontert myggnett, fremgangsmåte

God dag. Herunder følger en noe mer kjøttfull beskrivelse av fremgangsmåte for produksjon av køye med glidelåset myggnett. Vær vennlig å åpne kladdebøkene på side 15. Dette kommer på tentamen.

Jeg førte i pennen et lite stykke prosa om denne typen køye her tidligere, men da uten kulørte fotografier og inngående, nære, beskrivelser  av prosess og prøvelser. Det ønsker jeg å gjøre godt igjen i denne artikkelen.

Man trenger 3 yards med myggnetting i 42 tommers bredde. Myggnetting leveres gjerne ikke i den bredden så det må merkes og klippes litt av bredden, som vist over. Når man har gjort det må det merkes opp og klippes til et parallellogram hvor  den lengste diagonalen, den som skal følge mønet, er 112 tommer og summen av sidene på hver side av denne diagonalen er ca 11 fot (132 tommer). Det er også en god ide om vinkelen på hver side av myggnettet er ca 70 grader, da det er omtrentlig den vinkelen køya har når man ligger i den. Det gjøres slik:

Merk av et punkt 15 tommer inn på langsiden og trekk en linje fra det punktet til hjørnet på den andre langsiden. Klipp. Det bør ende opp omtrent slik:

Eller helst litt jevnere. Men dette duger. Gjenta på den andre siden, slik at man ender opp med et parallellogram. Ikke et trapes. Et parallellogram. Staver jeg «parallellogram» riktig? Det føles som det kanskje ble litt for mange l’er. Nuvell. Glidelåstid! Man trenger 10,5 fot glidelås og to glidelåslåser (glidere? låser? Sånne man drar i.), men la dem ligge foreløpig.

Mål opp og merk av 4 tommer inn fra enden på myggnettet på begge sider og i begge ender. På den siden av køya man vil ha glidelåsen lager man en rullefald og stikker glidelåsen innunder. Plasser glidelåsen ved 4-tommersmerket, slik at den havner akkurat innenfor der hvor kanalen til opphenget skal sys på køya. Sy fast. Snu så glidelåsen opp-ned, slik at myggnettet brettes der hvor den første sømmen ble sømmet og sy en søm til.

Gjerne i en tydelig farge, slik at det blir lett å se hvilken side av køya glidelåsen sitter på. Når det er gjort har man et ferdig myggnett. Neste punkt på programmet er å sy myggnettet fast i selve køya.

Til køya trenger man 4 yards med nylon, polyester eller annet, egnet stoff. Merk av ved 6 tommer fra enden på den ene langsiden. Dette blir enden på køya. Merk også av 3 tommer innenfor der igjen. Dette markerer hvor kanalen til opphenget ender, og glidelåsen til myggnettet begynner. Sy en rullefald fra enden på stoffet (hvis stoffet har inn- og utside, pass på at utsiden vender opp.) og plasser glidelåsen opp-ned inni falden ved 9-tommersmerket. Sy til enden. Med litt flaks og gode sømferdigheter vil enden på glidelåsen ende opp 9 tommer fra den andre enden på køya. Jeg har normalt ingen av delene.

Hvis du vil ha quilt-hooks eller ringer, eller fester til noe å spenne ut køya med så plasserer du dem mellom myggnett og køye mens du syr denne sømmen. Pass på at de havner riktig vei, og at du ikke glemmer noen av dem. Gjorde jeg det? Ja, det gjorde jeg.

Vend så stoffet opp-ned på samme måte som ble gjort på myggnettet og legg ned en søm til. Du kan godt dele glidelåsen for å forenkle dette litt. Vær nøye med å få stoff og eventuelle kroker og slikt stramt og rett.

Ta gjerne en kaffepause omtrent halvveis, for dette er en lang og kjedelig prosess…

Gjenta dette på den andre siden. Det er jo ingen glidelås å sikte etter der, så plasser 4-tommersmerket du lagde tidligere ved 9-tommersmerket på køyestoffet i stedet. Ellers samme prosedyre, også når det gjelder quilt-hooks og denslags… Som jeg glemte. Satser på å få det til neste gang.

Nevnte jeg at det er en lang og kjedelig prosess? Jeg tok tre bilder av den ene siden. kjedelig er det…

Sett på glidelåslåsene og sy en søm over hver ende av glidelåsen slik at de stopper og ikke kan dras helt av ved et uhell. Jada. Har gjort det også.

Så gjenstår det å sy kanaler til oppheng på hver side, noe jeg skrev noen bevingede ord om i denne artikkelen, etter merkene man satt tidligere. Vil man ha opphengskroker inne i køya kan de sys fast i samme slengen. Man bør også  sy endene på køya sammen med en liten utvendig søm, 10 cm eller så, for å tette og forsterke, slik at myggnettet ikke må ta for mye belastning på endene. Dette skjuler også endene på glidelåsen. Har jeg glemt noe da?

Helt sikkert. Spør hvis det er noe. Jeg tar meg en strekk så lenge 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.