Horisontalt friluftsliv
 
Hvordan lage lakrisbåter

Hvordan lage lakrisbåter

Vær hilset.

I dette eposet skal vi ta for oss produksjon av en stk hengekøye av type lakrisbåt, versjon 2. Den kalles lakrisbåt fordi den ser litt ut som en stor lakrisbåt. Hvertfall hvis man har skikkelig lyst på godteri. Som man gjerne har når man prøver å ikke snuse. Men nok om meg og mitt kjærlighetsliv, her er altså oppskriften på lakrisbåt 2:

Man tager et stykke svart Hexon 1.6 fra Dutch og måler opp 4 yards. For de metrisk anlagte vil det si 366cm, men om man er slik anlagt er man sikkert også matematisk anlagt og kan regne om resten av målene selv. Eller bare kjøpe et måleinstrument med alle enhetene på. Det ville jeg gjort.

Eller, det jeg egentlig ville gjort, og pleier å gjøre, er å kjøpe fire yards i slengen og la noen andre gjøre målingen for meg. Lat som jeg er. Men nok om det. Til måling og merking!

Vi vil ha en ferdig køye på 11 fot, og tøystykket vårt er 4 yards. 4 yards er 12 fot, så vi har en ekstra fot. Jeg antar det er slikt som kan skje i mindre bygder. En fot er 12 tommer, så vi holder av 6 tommer på hver side til å lage opphengskanaler. Merk således av 6 tommer inn på endene. Man kan velge å gjøre dette mens man syr, men om man er som undertegnede og trolig skulle hatt en bokstavdiagnose eller to, så blir man lett distrahert og da er det best å… Å! Ekorn!

Hvor var vi… Merk av 3 tommer innenfor sekstommersmerket, og 13 tommer innenfor der igjen. Det siste merket angir plasseringen til dynekrokene (quilt hooks), som vi kommer til litt senere. Lag også et merke på midten av køya 9 tommer fra enden. Det letteste er å brette stoffet i to på tvers og merke av. Gjenta på den andre siden.

Til kantbånd, strikker og kroker!

Vi trenger fire stykker kantbånd i riktig bredde for dynekrokene våre. I dette tilfellet er det 5/8″. Falden på køya blir en tomme bred, og kantbåndet til krokene legges dobbelt, så vi trenger da 2″ til hver krok. Krokene jeg bruker er disse.

Vi trenger også to stk kantbånd i ca 3″ lengde til endene på køya. Disse kan monteres som de er, eller man kan sette D-ringer eller kroker på dem. Disse brukes som fester til «peak bags», pute eller andre morsomme ting.

Brenn endene på kantbåndet med en lighter så de ikke begynner å frynse seg opp.

For å holde sidene på køya oppe, og således overdyna innenfor, så monterer vi strikker i faldene. Versjon 1 hadde en strikk i fotenden og en i hodeenden, denne versjonen har begge strikkene i fotenden. Eller hodeenden om man liker det. De er hvertfall i samme ende. Strikken i hodeenden på versjon 1 gjorde at køya føltes litt smalere, og det vil man ikke ha noe av. Hvis man ikke liker det, da. Da vil man nok ha noe av det.

Vi trenger altså 2 stk strikker på 12″ hver. Jeg bruker strikkbånd fra RSBTR, men alle typer strikk som tåler litt belastning kan brukes. Strikkene sys fast med noen få sting i kantebåndet på to av dynekrokene og sys inn i falden sammen med dem når vi kommer så langt. Pass på at de havner hver sin vei, da de skal sitte på hver sin side i samme ende på køya. En høyre og en venstre, altså.

Versjon 1 hadde ikke dynekroker, men dette kommer jeg aldri til å lage en køye uten igjen. Hvertfall ikke på en stund. De gjør det veldig mye enklere å holde underdyna på plass gjennom natten, og de veier nesten ingenting. Man kan henge andre ting på dem også. Jeg kommer i forbifarten  ikke på noe annet jeg ville hengt på dem, men man kan, og det er betryggende å vite at man har muligheter. Om man vet at en selv, eller den man lager køya til, kun ligger i en retning i køya så kan man nøye seg med å montere en dynekrok i hver ende for å holde underdyna oppe under hode og føtter. Fire kroker holder dyna bedre på plass, og vektbesparelsen er minimal, så jeg monterer fire uansett. HYOH, som de sier.

For å montere quilt hooks på en nogenlunde ryddig måte på en køye uten myggnett så syr man slik at faldene havner på utsiden av køya. Sy rett, for det kommer til å synes godt om man roter det til! Sy fra enden, og plasser kroker og strikker innunder falden etter hvert som du kommer til merkene vi lagde tidligere. Strikkene skal ligge løst i falden, så pass på at du ikke syr dem fast. Ennå. Sy begge langsidefaldene ferdige.

Så kommer vi til kanalene. Brett stoffet dobbelt, slik at den ytre bretten havner ved sekstommersmerket vi satt i stad, og den indre bretten havner ved merket innenfor. Sy av gårde, og plasser kantbåndet med eller uten D-ring eller krok innunder falden der hvor vi merket av tidligere. Det er lurt å la denne få litt klaring til falden, så den er lettere å få tak i når opphenget er montert.

Sy to sømmer til ved siden av den første. Avstanden er ikke kritisk, men pass på at det blir plass til opphenget og at sømmene blir parallelle. Gjenta på den andre siden. Nå skal vi forsterke dynekrokene og feste strikkene.

Dynekrokene forsterkes ved å legge en liten sikksakksøm langsetter kantbåndet i falden. Dette fester også strikken i den ene enden. I den andre enden av strikken må vi måle litt til. Jeg beklager. Strikken er 12″ lang, og for å begrense belastningen på den når man sitter i køya, og sørge for at den holder en stund, bør den ikke strekkes mer enn til dobbel lengde. Altså, 24″.

Dette korter inn langsidene på køya med en fot, og er tilstrekkelig for å holde overdyna på plass. Mål og merk av 24″ fra der hvor dynekroken og strikken er festet. Skrukk så tøyet sammen rundt strikken til strikken og merket møtes og sy fast.

Gratulerer! Du har en lakrisbåt!

Det den trenger nå er et oppheng og en mønesnor. Kommer det bebloggelse om dette snart? Ja, det gjør det. Og der kom det. Bare hyggelig.

Faktisk, om man vil montere slynger rett på køya så er det beblogget for lenge siden.

Det var det hele. Husk: Halvgjort er velgjort!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.