Horisontalt friluftsliv
 
Endeløkker

Endeløkker

Løkker laget av Amsteel blue brukes til å samle endene på en hengekøye, som festepunkt for mønesnor, underquilts, med mer, og som den fastmonterte delen av opphenget. Det er en enkel, ryddig, holdbar og lett løsning på dette. Lett å lage er det også! Det advares på forhånd om svært tørt innhold i denne artikkelen.

For å lage en 8-tommers løkke trenger man et stykke amsteel, eller tilsvarende tau, på 28 tommer. De 28 tommene består av 16 tommer til selve løkka, 2 stk spleiser på 5 tommer, inklusiv en tomme avsmalning, og ca 2 tommer som på magisk vis forsvinner når man spleiser hult tau. Tapet kommer av at det ytre tauet i spleisen utvider seg og således blir kortere. Det fins en måte å regne ut dette på, og det er den samme måten som er beskrevet i mønesnor-artikkelen.

Så. Til det tørre. Enda tørrere, sier du? Ja, jeg er redd for det.

Tag ett stykk amsteel på 28 tommer. Om du ikke bare kan tage må du klippe til et stykke som du så kan tage. Ok? Merk av ved 1″ og 5″ fra enden.

Trykk tauet sammen ved 1-tommesmerket, trekk ut to bunter og klipp dem av. Gjenta på den andre siden.

Trykk tauet sammen ved femtommersmerket og før verktøyet ditt gjennom. Bruk verktøyet til å dra den andre enden gjennom hullet, men stopp før femtommersmerket på den andre siden går gjennom.

Så gjør man samme prosedyre på femtommersmerket på den andre siden, så det ser ut som på bildet over. Stram til så det blir en «knute» der hvor de to gjennomføringene møtes.

Så er det bare spleisingen igjen. Før verktøyet inn i tauet en tomme eller så lenger ned enn den løse enden rekker. Dytt det gjennom tauet slik at det kommer ut der hvor den løse enden er ført gjennom. Fest den løse enden i verktøyet og dra den gjennom spleisen.

Slik. Pass på at «knuta» på midten er stram, og dra så i spleisen så den forlenger seg og skjuler den løse enden.

Gjenta på den andre siden, og du har en opphengsløkke. Gratulade!

En til, så kan du henge opp køya!

For de som liker sin folkeopplysning med bevegelige bilder så fins det også noen videoer på youtubes man kan se på. Denne, for eksempel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.