Horisontalt friluftsliv
 
Whoopie slings

Whoopie slings

I mange tilfeller kan det være en god ide å bytte ut det originale opphenget på en hengekøye.

Hennessy, for eksempel, leverer sine køyer med et fastmontert polyestertau, som i og for seg ikke er noen dårlig løsning, men om man ikke har en knuteknytefetisj kan det fort gå på tålmodigheten løs å henge opp og justere køya etter original resept. Det fins noen mer eller mindre snedige løsninger for å gjøre dette enklere, men om de ikke er uforholdsmessig tunge og/eller sliter på tauet (karabiner og ringer) så er de egentlig ikke så mye enklere enn originalopphenget. Noen køyer er levert med nylontau som oppheng, og nylon strekker seg… Man risikerer altså å gå til sengs i en hengekøye og våkne i vannseng. Litt plagsomt om man ikke liker slikt.

En av de mer populære løsningene for tiden, og med god grunn, er såkalte Whoopie Slings laget av 7/64″ Amsteel blue. Disse veier lite, de er enkle å justere, strekker seg ikke, og tar lite plass i sekken. Ikke er de vanskelige å lage, heller. Og det er akkurat det vi skal gå gjennom i denne artikkelen! Please! You look!

Man trenger:

  1. Ca 25 fot med 7/64″ Amsteel blue. Dette er mest av ren latskap, jeg mener praktiske årsaker, da tauet gjerne selges i 25-fots lengder. Det gir også nok justeringsmulighet til å fungere til de fleste hengesituasjoner. Lengre fungerer. Kortere fungerer også.
  2. En saks eller en kniv. Amsteel sløver stål, så ikke bruk favorittsaksa…
  3. Målebånd, tommestokk, eller linjal med tommer. Evt kan man, om man er slik anlagt, regne om til cm. Jeg er ikke slik anlagt.
  4. En tusj. Valgfri farge, gjerne en som gir uttrykk for personligheten din. Jeg foretrekker en blek, men fattet, svart.
  5. Tykk, butt nål, en tynn strikkepinne, eller noe annet med tilsvarende form. En butt spiker, cocktailpinne(r), bøyd gaffel, etc kan også brukes i et knipetak.
  6. Et verktøy til å «fiske» tauet gjennom seg selv. Det fins å få kjøpt, som denne, eller man kan lage selv av ståltråd, gitarstreng (uomspunnet), eller andre ting.
Glemte å legge ved tusjen da jeg tok bildet, så dere får forsøke å se den for dere. Den er sort og ser ut som en tusj.

Ok. Til saken! Ta tauet og del det i to like lengder. Legg den ene lengden til side så lenge. Mål  og merk så opp punkter ved 1 tomme, 2 tommer (kan sløyfes, forklarer senere), 5 tommer og 9 tommer på den ene enden. Dette blir den faste delen av slynga. Øyet, om du vil. Her er det tatt høyde for en spleis på totalt 5 tommer (inkludert den avsmalnende delen), og et øye på 4 tommer. Spleisen kan kortes inn til 4 om man tør, eller forlenges til 6 om man er litt pysete av seg. 5 tommer er meget brukt og jeg kjenner ikke til at noen har opplevd svikt med det. Øyet kan også tilpasses ved å flytte 9-tommersmerket lenger inn eller ut på tauet.

Merket ferdig? Supert! Neste punkt på programmet blir å smalne av enden på tauet, slik at det blir en gradvis overgang i spleisen. Dette ser penere ut enn en brå overgang, og det er også sterkere. Ved 2-tommersmerket, bruk nålen nevnt i punkt 5, dra ut en bunt på hver sin side av tauet og klipp eller skjær av. Gjenta dette ved 1-tommesmerket. Pass på at du drar buntene ut hele og at de ikke frynser seg opp. Man kan velge å bare smalne av en tomme, i så fall klipper man bare av to bunter ved entommesmerket. Et tredje alternativ er å klippe av en bunt ved totommersmerket og to ved entommesmerket. Så mange muligheter! Man blir jo rent svimmel.

Ferdig? Det bør se omtrent slik ut:

Så skal vi ta frem verktøyet nevnt i punkt 6. Ved 9-tommersmerket, trykk tauet sammen slik at buntene åpner seg. Før så verktøyet gjennom, fest enden på tauet i verktøyet og dra det gjennom til 5-tommersmerket kommer til syne.

Gjenta så trykk- og gjennomføringsprosedyren ved 5-tommersmerket og dra den andre enden igjennom. Hele lengden på tauet skal igjennom. Stram så til knuten/låsen som dannes der hvor 9- og 5-tommersmerkene møtes. Dette forhindrer spleisen i å løsne når den ikke står under belastning.

Finn et punkt ca 4-5 cm lenger ned på tauet enn lengden på den løse enden.

Trykk tauet sammen slik at buntene åpner seg, før gjennomføringsverktøyet inn i  midten av tauet, og lirk det opp til der hvor løkka du lagde i stad begynner. Prøv å få det til å komme ut akkurat der hvor låsen er.

Fest så den løse enden av tauet i verktøyet ditt og lirk den igjennom tauet til den kommer ut på den andre siden. Ta tak i den løse enden og stram til slik at den forsvinner inn i tauet ved løkka. Dra så det ytre tauet over, slik at den løse enden forsvinner inn i tauet.

Det bør se slik ut:

Gratulerer! Den ene siden er ferdig!

Så til den justerbare enden… På denne enden holder det å smalne av 1 tomme (2 bunter), da spleisen på enden bare skal forhindre at tauet frynser seg opp. Å smalne av tauet gjør det også lettere å dra det igjennom seg selv. Merk av et punkt et lite stykke nedenfor spleisen vi har laget ved løkka/øyet. Hvor langt nedenfor avhenger av om slyngen skal monteres fast på en køye, eller brukes separat. For de fleste køyer er 8 tommer passe, men noen Hennessy-køyer trenger 15. For eksempelets skyld, og fordi jeg liker å pakke opphenget for seg (veldig praktisk, spesielt når det er vått), så lager vi en slynge som skal brukes separat. Da vil ca et par tommer nedenfor spleisen være passe. Mål så opp 12 tommer fra dette punktet og merk av. Dette gir en 12-tommers justerbar del, og som med den faste delen tidligere i artikkelen kan denne kortes inn eller forlenges, alt etter hva man er komfortabel med. 12 tommer er vanlig, så da går vi for det. Konformiteten lenge leve! Hvor lenge? Så lenge alle andre gjør det!

Hvis du vil ha fastmonterte kroker ala Whoopie hooks på slynga så må du tre på disse nå. Om du ikke vil ha kroker så kan det i alle fall være en god ide å sette på en perle, ring eller noe annet som forhindrer den justerbare løkka i å dras helt igjennom. Noen spleiser også inn et lite stykke tau til dette formålet. Pent, men litt plundrete å få til.

Før verktøyet ditt inn i tauet fra punktet nedenfor løkka/øyet på samme måte som i stad, og ut igjen ved punktet 12 tommer nedenfor. Dra så enden på tauet igjennom. Det eneste som gjenstår nå er å lage en kjapp spleis på enden for å forhindre at tauet frynser seg opp. Dette gjøres ved å stikke inn verktøyet vi brukte til de andre spleisene et par tommer nedenfor enden og ta den ut igjen ca en tomme før. Dra så enden på tauet igjennom slik at det skjules inne i tauet.

Gratulerer! Du har lagd en whoopie sling!

OBS: Jeg kan ha glemt ting, det kan være feil eller uklarheter i teksten, eller det kan være at jeg ikke vet hva jeg driver med. Teksten beskriver hvordan jeg lager whoopie slings, og er ikke nødvendigvis den beste fremgangsmåten… Følg denne anvisningen på eget ansvar, og ikke heng høyere enn du er villig til å falle. Hvertfall første gang du tester 🙂

Til sist: Jeg forsøker å oversette/fornorske amerikanske uttrykk etter beste evne, men enkelte ord finner jeg ikke noen gode oversettelser av. Whoopie slings er ett av dem. Etter lang tids grubling endte jeg opp med «jukkeslynger», og da valgte jeg heller å la det være… Forslag mottas med takk.

3 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.