Horisontalt friluftsliv
 
Oppheng

Oppheng

God dag. Denne forelesningen handler om ting man kan henge seg opp i. Grunnkurset tar for seg de vanligste typene oppheng, mens VK1 handler om hvordan de brukes. Ganske tørt, men ingen overhengende brannfare.

Slyngeoppheng

En Whoopie sling, direkte fornorsket: Jukkeslynge, eller helst bare slynge, er et justerbart oppheng, spleiset av hult tau som Dynaglide eller Amsteel Blue. Den består av en fast løkke på en side og en justerbar løkke på den andre, ofte kombinert med en reim rundt treet og en krok eller karabiner på køyeenden. Man kan montere slynger rett på køya i stedet for endeløkker, men da mister man muligheten til å pakke oppheng og køye adskilt.

Noen vanlige, kommersielt tilgjengelige, varianter:

Fordelen med disse opphengene er at de tåler høy belastning og er enkle å justere, men samtidig er svært lette og pakkvennlige. Ulempen er at man må ha en viss avstand fra køye til tre, da spleisene på slynga tar en del av tauets lengde. På en «standard», om man kan bruke det uttrykket, slynge vil dette utgjøre ca 20-23 tommer på hver side, i tillegg til den delen av reima som henger fra treet.

Reimoppheng

Disse er kanskje de som er enklest i bruk og samtidig tillater størst variasjon i avstand mellom trær. Man kan henge køya kloss inntil treet om man er nødt, eller så langt fra som høyden på opphengeren tillater. Man kan velge å bruke en justerbar spenne, eller et merlespikerstikk på reima som man henger endeløkka på køya over. Sistnevnte blir det samme som Marlin Spike Hitch suspension, som er lenket til ovenfor, bare uten slynge.

Noen vanlige, kommersielt tilgjengelige, varianter:

Tauoppheng

Ikke bare populært i finsk fjernsynsteater, mange velger å bruke tau som oppheng til hengekøye også. Dette kan fungere bra, så lenge det er et tau som holder knuter godt og ikke strekker seg. Man bør også bruke reimer eller noe annet som fordeler belastningen på treet, men om man er liten og lett kan dette sløyfes. Eller knytes på annet vis. 8-tallsknuta til Hennessy og/eller Flaggstikk med slipp (Becket hitch) er meget brukt. Selvstrammende varianter med ringer, karabinere og lignende finnes også.

Vær oppmerksom på at noen av de billige «kinakøyene» som har blitt så populære den siste tiden kan leveres med tau som ikke er videre godt egnet for oppgaven. Ikke heng høyere enn du er villig til å falle…

Oppsummering

Det finnes en rekke, mer eller mindre, kreative opphengsløsninger på markedet og i «gjør-det-selv»-miljøet. At en løsning ikke er nevnt i denne artikkelen betyr bare at den ikke er nevnt i denne artikkelen, ikke nødvendigvis at det er noe galt med den. Halve moroa med denne hobbyen er jo alt det rare man kan finne på, og så lenge man ikke skader seg selv eller naturen er det bare å henge seg opp i akkurat det man vil. Min favoritt er kanskje bagateller.

4 Comments

  1. Hva er det som ikke stemmer med oppsettet på bildet under overskriften «tauoppheng»?

    Ridgelinen er slapp… så på dette bilde har den vel neppe noen funksjon? Men er det ridgelinen som er for lang eller er det for kort avstand mellom festepunktene (trærne)…

    Stusset bare litt på dette… og spør av ren vitebejerlighet ??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.