Horisontalt friluftsliv
 
Fancee feest-brenner

Fancee feest-brenner

«Fancee Feest» spritbrenner, utviklet av Zelph, med selskap, på Whiteblaze.net er en svært anvendelig, lett og effektiv turbrenner. Originalen kan være litt kronglete å få tak i, da opphavsmannen ikke sender ut av USA, men heldigvis fins det en DIY-variant som er relativt enkel å lage. Brenneren har noen ulemper og noen veldig klare fordeler. I de aller fleste situasjoner vil fordelene godt og vel veie opp for ulempene. Mener jeg. Og på denne bloggen er det kun min mening som betyr noe!

If there’s anything more important than my ego around, I want it caught and shot now.

Vi skal her ta utgangspunkt i en «standard» hjemmelaget variant som benytter en kattematboks, karbonfilt og en tomatpureboks, ala Hiram Cooks versjon.

Ulemper

 1. Kan ikke slukkes. Det vil si, den kan kveles, men ikke på noen praktisk og enkel måte. Man er altså pent nødt til å vite hvor mye mat man skal lage og måle opp  riktig mengde drivstoff på forhånd. Det krever jo litt øving, og kanskje litt over middels nerdepersonlighet. Hvilket jeg har rikelig av. I tilfelle det ikke kommer tydelig frem i denne bloggen…
 2. Den er relativt smal, så den krever at man har et flatt, stabilt underlag å sette den på hvor man er sikker på at ingen kommer borti den. Altså ikke noe å ha med seg hvis det er barn og/eller fulle folk i nærheten. Men da antar jeg at man kanskje bestiller pizza eller noe i stedet. Jeg har begrenset erfaring med denslags.
 3. Steking. Jeg har stekt egg på den, men det forutsetter enten at man har en panne med tykk bunn som fordeler varme godt, eller at man holder i pannen og justerer avstanden til brenneren fortløpende. Det går, men krever øving (igjen).

Fordeler

 1. Lav vekt. Min hjemmelagede veier ca 25g. Det fins lettere brennere, men de krever gjerne en ekstern kjelestøtte, og da går totalvekten og fiklefaktoren opp. Man kan også velge å bruke lettere materialer i brenneren, men det vil kunne gå på bekostning av holdbarhet og/eller funksjon.
 2. Innebygget kjelestøtte. Som nevnt tidligere kan man sette kjelen rett på brenneren.
 3. Fungerer i kaldt vær. Er det svinekaldt bør man varme drivstoffet i lomma først, men jeg har brukt min ned i rundt -10 grader uten problemer. Virkningsgraden synker nok litt, men ikke mer enn at en liten dæsj ekstra drivstoff veier opp for det.
 4. Den er helt lydløs.
 5. Man kan lage den selv.
 6. Den egner seg godt til peking. Spør Alex!

Fremgangsmåte

Først må man i butikken og kjøpe en boks tomatpure og en boks kattemat.

Spis en og gi den andre til katta. Eller naboen. Vask ut og tørk boksene. Åpne gjerne kattematboksen med en hermetikkåpner med sideskjær, dette gjør det lettere å få veka nedi når vi kommer dit.

Vi kommer til å bruke kattematboksen som den er, så mål høyden på den og sett den til side så lenge. Boksen jeg bruker er 36mm høy.

Så tar man frem tomatpureboksen. Avstanden fra veke til kjele vil normalt være ideell på 25mm, såfremt man bruker rentbrennende drivstoff og har en relativt bred kjele.  På denne brenneren har jeg valgt å gå for 20mm for å kunne være litt mindre pirkete på drivstoffet, og å kunne bruke den med en kjele som er 95mm i diameter.

36 + 20 er 56, så merk av 56mm fra toppen, rett under «hvorav sukkerarter» på denne boksen. Merk også av der hvor toppen av veka kommer til å være – på denne brenneren blir det 20mm fra toppen.

Ta så frem en drill med et 1-1,5mm bor, og et 4-5mm bor og lag fire fine hull rett over 20mm-streken. Først med det ene, så det andre. Eller omvendt. Dette skal bli luftehull så trykket som bygger seg opp i midten av brenneren kan slippe fritt ut og ikke presser spriten opp i veka og over kanten. Disse hullene er viktige, så ikke hopp over dette punktet. Jeg gjentar: Disse hullene er viktige, så ikke hopp over dette punktet. Skjønner? Bra!

Skjær så av bunnen så rett og lekkert som du klarer. Blir det skjevt eller ujevnt vil boksen vakle, og brenneren blir ustabil. Det vil vi ikke ha noe av, så vær nøye her. Bruk smergelpapir på et flatt underlag eller en fil til å rette opp eventuelle skjevheter. Så skjærer eller filer du 4-8 slisser, 2-3mm ned i bunnen av boksen. Dette sikrer at drivstoffet kommer seg raskt og enkelt ut i veka.

Her fant jeg en fyr oppi motorrommet på en transporter som bidro med ekspertise på luftverktøy, noe jeg mangler. Både transporter med ekspertise og luftverktøy… Det sparte meg for en del filing og smergelering, så han fikk en kopp kakao i betaling. Er det svart arbeid, tro?

Så til selve veka. Man kan kjøpe sveise- eller brannteppe i karbonfilt på eBay, man kan bruke glassfiberduk eller eksosbandasje (den hvite, ikke den svarte) fra biltema, noen har også brukt sand, tørkerull, bomull, og masse annet rart. Jeg anbefaler karbonfilt eller, som en god nummer 2, glassfiber. Skjær/klipp til en passende lengde og høyde av materialet du har valgt å bruke som veke. Gjerne litt rettere enn jeg har gjort her, men dette duger.

Veken skal flukte med kanten på kattematboksen, men det er ikke helt krise om den havner litt under eller litt over. Luftehullene skal gå klar av veka. Hvis ikke må det justeres litt med bor, fil eller dremel. Er det glassfiberduk må man brette til noen høyder for å få passe tykkelse, er det karbonfilt kan det hende man må komprimere den litt på forhånd for å få den til å passe. Det skal være en ganske trang pasning, slik at kjelestøtten står støtt. Stø støtte, altså.

Brenn av lakk, plast og andre uhumskheter i et godt ventilert rom, eller helst utendørs, før du tar brenneren i bruk. Bruk alltid et stykke tykk aluminiumsfolie eller tilsvarende mellom brenner og underlag så slipper du at underlaget svir seg. Brenneren fungerer også mer effektivt slik, spesielt om det er kaldt, rått eller begge deler.

Egnede typer brensel vil bli beblogget ved en senere anledning. Vent i spenning.

Så, med en vindskjerm og et kjelesett i tillegg så er det bare å fleske i gang med breakfast from the hammock ved første anledning!

Keep on brenning!

8 Comments

   1. Vidar

    Howdy! Brenner den bra med rødsprit (hvis du har prøvd)?
    Denne oppskriften gav meg lyst på Medaggliadoro, håper jeg finner en vinkelsliper i garasjen 😉

     1. Vidar

      Allright! Bygde en i dag, men en slank cola-kanne istedenfor tomatpuree-kanne. Ble skrale saker, men ser ut til å virke. Skal plukke opp litt t-enol hvis jeg er i Sverige da, og bruke sotete bålkjele til denne enn sålenge.

      Takk for oppskriften!

 1. Kai

  Jeg tenkte å bygge en som er modulbasert, dvs at jeg ønsker å kunne ta med eller bruke liten brenner når det trengs, men senere på dagen ønsker jeg å legge til en modul eller 2 for å koke med større kjeler (Større brennevolum og bredere)

 2. Ole Vanem

  Funka kjempebra denne oppskriften! Jeg laget en 25 mm høy fra flamme til kjele, og brukte «absorbent av glassfiber» fra Biltema som veke: https://www.biltema.no/hjem/innredning/biopeiser/absorbent-av-glassfiber-2000035755. Den minste pakka passer nesten perfekt til to brennere hvis man deler den i to i tykkelse (må bare kuttes litt på lengde og bredde i tillegg). Brensel fra Biltema synes jeg funka også bra, men jeg aner ikke hvordan denne er ift sot osv: https://www.biltema.no/hjem/innredning/drivstoff/peisbrensel-2000034955

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.