Horisontalt friluftsliv
 
Hengekøye med avtagbart myggnett

Hengekøye med avtagbart myggnett

God dag. I dag skal vi ta for oss første del av mitt første forsøk på å lage min første hengekøye med avtagbart myggnett. Tre førster på en gang, altså. Ideen er inspirert (ærlig og redelig stjælt) av Dream Hammocks og Dutch Chameleon, mens gjennomføringen er min egen. Et nokså langvarig forarbeide har vært preget av kaffe og dype tanker under avslapning i hengekøye. Uten videre dikkedarier, her er første avsnitt i føljetongen.

Første punkt på programmet er å lage endedeksler som skal sitte over mønesnor og myggnett. Disse slutter tett mot myggnettet når det er vekt i køya og forhindrer uhumskhetene i å kravle inn der hvor glidelåsene slutter. De sys inn i faldene på langsidene av køya så det er ikke nødvendig å sy falder på sidene, men på enden mot myggnettet syr jeg en fald med en bit strikk inni så de slutter tett selv om man kanskje ikke har tatt helt perfekte mål. Hvem, jeg? Ta upresise mål? Jepp.

På bildet over har jeg også fått med overgangen jeg bruker mellom mac og tv når jeg vil se på Shug på storskjerm. Helt uunværlig utstyr. Trekantene klippes til med en vinkel på 65-70 grader på enden som skal sitte mot opphenget, slik at den følger henget i køya omtrentlig.

Skrukkete falder med strikk må til. Hvis, eller rettere sagt når, jeg gjør dette igjen kommer jeg til å lage noe lengre trekanter, og å klippe av en tomme eller så på tuppen, slik at det blir lettere å sy dem inn i faldene på køya. Mer om det lenger ned…

Så var det til med preproduksjon av quiltkroker. En liten bit grosgrain (hva i huleste heter det på norsk? – Kantbånd. Det heter kantbånd, Thomas. MVH Thomas fra fremtiden.) i passende lengde til å nå rundt glidelåsen og litt ut på andre siden sys fast på kroken. Lagde fire stykker, husket å feste tre av dem. 75% er slett ikke verst. Alle havnet riktig vei også!

Så må køyestoffet måles, klippes og merkes. Jeg merker også av hvor glidelåsene og, ikke avbildet, krokene til underquilten skal sitte. Litt upresist, som seg hør og bør…

Så skal der knappenåles! Falden rulles over glidelåsen og endestykket plasseres innunder glidelåsen.  Stoffet jeg bruker har forskjellige sider, så det som skal bli utsiden av køya vender opp.

Så syr man. Og syr mer. Og litt til. Ingen spøk å sy over tre meter rett og fomle med tre lag stoff på denne måten. På bildet nedenfor er jeg i gang med side nummer to. Den første siden ses i sin halvferdige form til venstre.

Når det var gjort brettet jeg falden inn og sydde en søm til gjennom glidelåsen. Denne sømmen blir synlig fra utsiden. Neste gang lager jeg smalere falder. De blir riktignok ikke synlige utenfra men jeg blir nødt til å se dem når jeg ligger i køya. Det kan gå utover nattesøvnen.

Da jeg var altfor opptatt med å sy til å ta bilder så får dere nøye dere med mine bevingede ord når det kommer til endekanalene. Sydd etter samme prosedyre som i hengekøyeoppskriften man finner under «gjør det selv», sånær som at jeg brettet enden inn under seg selv slik at jeg fikk tre lag tøy mellom sømmene og litt bedre plass til opphenget i kanalen. Mer plunder enn det var verdt, egentlig, men nå har jeg hvertfall prøvd det!

Jeg sydde også fast en løkke med grosgrain og en D-ring inn i falden på begge sider for å bruke til oppheng for, blant andre ting, en pose jeg skal lagre myggnettet i når det ikke er i bruk.

Så var det til med spleising av mønesnor og opphengsløkker og montering, og det var det. Skal prøve å ta med køya ut og ta noen fräsche bilder til helgen.

I neste episode skal jeg forsøke meg på avansert matematikk og parallellogrammer og slikt når jeg går i gang med selve myggnettet. Heng med. Værsåsnill. Det er ensomt her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.