Horisontalt friluftsliv
 
Gjennomgående mønesnor til tarp

Gjennomgående mønesnor til tarp

En gjennomgående mønesnor av denne typen forenkler oppsett av tarp ved å gjøre lengdeveis justeringer enklere. Den tillater også et oppsett helt uten knuter, så om man har en knuteknytefetisj føles nok ikke dette særlig tilfredsstillende.

Denne løsningen har en løkke av zing-it i en ende på tarpen og en tilsvarende løkke med en Dutch Flea(z) på den andre enden. På selve mønesnora, laget av zing-it (overraskelse!), sitter det en Dutch Hook på den ene enden. Den andre enden er spleiset gjennom seg selv for at den ikke skal rakne. Mønesnora tres gjennom ringene på tarpen nedenfra, slik at den går over tarpen. Over. Ikke under.

Over, altså. Dette har tre fordeler som jeg kommer på i farten: Man unngår friksjonsrelatert slitasje mellom tarp og mønesnor, man forhindrer vann i å følge snora inn under tarpen og, viktigst av alt, det ser kulere ut. Så det.

En god lengde på mønesnora er ca 10 meter. Man kan lage lenger og man kan lage kortere, alt etter hva man liker. Men blir den for kort kan det bli vanskelig å finne trær i passelig avstand, og blir den for lang så blir det en masse ekstra line å snuble i. Ikke at jeg har gjort det, altså.

Enden med Dutch Hook settes opp først. Man trekker mønesnora rundt treet, og hekter hook’en på zing-it-løkka på tarpen. Det var det hele for denne enden…

Enden med fleazen (Fleaen? Fleaz’en? Jeg kaller den likegodt «loppa» heretter…) er den justerbare enden, og den man setter opp sist. Man hekter mønesnora gjennom «snabelen» på loppa, som vist under, og bruker den til å stramme opp mønesnora. Når man har strammet til så låser man mønesnora ved å føre den opp, under «antennen» foran på loppa (enden som peker mot treet) og så rundt, under «vingen». Det kan lønne seg å la det være litt slakk igjen i lina for å kunne finjustere høyden på tarpen til man er helt fornøyd. Spesielt hvis man setter opp tarpen før køya, som alle rasjonelle mennesker gjør. Hva? Ikke alle? De burde ihvertfall det.

Nå er tarpen oppe, men kanskje ikke helt på midten der den bør være? Null stress! Ved å trekke i mønesnora eller tarpen kan man enkelt flytte den langsetter lina akkurat som man vil.

Opphenget til køya settes opp slik at det går igjennom mønesnora (alltid høyere enn, så lenge man ikke har en enorm tarp), og man finjusterer så høyden på tarp og køye i forhold til hverandre.

Og slik levde de tørre og lykkelige i alle sine dager til helgen var over og de måtte tilbake på jobb. Snipp, snapp, snute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.