Horisontalt friluftsliv
 
Isolasjon

Isolasjon

God dag. I denne forelesningen skal vi ta for oss metoder for bekjempelse av Cold Butt Syndrome (CBS) og andre kjølige ubehageligheter.

Underisolasjon

Dersom man ikke ferdes i tropiske områder hvor temperaturen sjelden eller aldri dupper under 20 grader trenger man isolasjon under seg i køya. Nedenfor er en beskrivelse av de vanligste løsningene for god lunk på bakstykket.

Underdyne (underquilt)

Som navnet kanskje antyder er en underdyne en dyne som henger under hengekøya og holder baksiden til hengeren varm. Dette gjøres som oftest ved hjelp av et todelt opphengssystem hvor en del løfter dyna opp, og en annen del holder dyna på plass i lengderetningen. Disse kalles gjerne primær- og sekundæroppheng. Selve dyna er i de fleste tilfeller rektangulær og fylt med dun eller et syntetisk fyllmateriale. Sistnevnte er gjerne tyngre og tar mer plass i sekken enn dun, men tåler gjerne fukt noe bedre og er rimeligere i innkjøp.

Mer om hvordan en underdyne brukes og hvordan opphenget fungerer dekkes i VK1.

Liggeunderlag

Dette er nok den mest brukte løsningen, da det er det mange er vant til og gjerne har i utstyrsskapet fra før. De fleste, meg selv inkludert, begynner slik. Det fungerer også helt greit, men da man ikke har noen isolasjon på sidene kan man lett bli kald på skulderen, og om man sover urolig kan man ende opp med underlaget ved siden av seg og, som følge, en veldig kald bakside. Om man velger å bruke et oppblåsbart underlag kan det lønne seg å blåse det opp litt mindre enn man ville gjort for bakkebruk slik at det former seg litt bedre etter køye og beligger.

Det finnes nå et liggeunderlag fra Klymit, som er laget for hengekøyebruk. Jeg har ikke prøvd det, så om det fungerer eller ikke kan jeg ikke si noe om, men jeg kan nevne at man får en god underdyne til mer eller mindre samme pris.

Dyrefell

En populær løsning blant de mer vekt- og volumliberale er reinsdyr- eller sauefell, ofte i kombinasjon med liggeunderlag, som underisolasjon. Jeg kan ikke si noe av egen erfaring om hvor godt det fungerer, men det rapporteres om god varme nedenfra på sosiale medier. Det er helt klart verdt å prøve, spesielt om man har en fell fra før.

Innebygget underisolasjon

Man får også kjøpt hengekøyer hvor underisolasjonen er en del av selve køya, for eksempel fra Bonefire Gear. Dette er en utmerket løsning om man stort sett er ute i de samme temperaturforholdene hver gang, men om man ønsker å bruke den samme hengekøya hele året og velge isolasjon etter forholdene blir det litt mindre praktisk.

I Amok Draumr, som er litt annerledes konstruert enn «normale» hengekøyer er underisolasjonen, bestående av et egnet liggeunderlag, også en strukturell del av køya.

Overisolasjon

Man er også nødt til å holde varmen på forsiden for å oppnå god komfort i leir, og da trenger man noe over seg. Løsningene nedenfor er meget brukt.

Overdyne (top quilt)

En overdyne er i prinsippet en sovepose uten glidelås med åpent ryggparti. Dette sparer vekt og gjør den veldig mye lettere å bruke i en hengekøye, da man ikke trenger å komme seg inn i den. Som med underdyne fins det en del variasjoner i størrelse, fylltype, vekt, og, kanskje ikke minst, pris. Disse kan også fint brukes på bakken (grøss…), spesielt de litt bredere utgavene.

Sovepose

Noen som ikke vet hva en sovepose er? Ikke? Bra! Da går vi videre!

Ullpledd

Noen velger å bruke et ullpledd som under- og/eller overisolasjon. Dette kan fungere bra i milde forhold men gir lite varme i forhold til vekt, og er nok mest for menn på Grünerløkka med nyvokset bart og flanellskjorte. Trolig også vadmelshengekøye og strietarp. Ikke at jeg dømmer noen, altså… Eposter fulle av krenk kan rettes til klageavdelingen.

«Pod-system»

Dette er en kombinert over- og underisolasjonsløsning bestående av en romslig sovepose som tres utenpå hele køya. De er best egnet for veldig kalde netter, når det å holde varmen prioriteres fremfor komfort, da de begrenser hvor diagonalt, og følgelig hvor komfortabelt, man kan ligge. De brukes også gjerne i tillegg til over- og underdyne. Man kan modifisere en pose man allerede har med en åpning i fotenden, eller vurdere kommersielt tilgjengelige, mer forseggjorte varianter som denne.

Oppsummering

Det fins mange veier til varm stump i køye. Det mest behagelige er uten tvil over- og underdyne, men de er også nokså kostbare i innkjøp. Det kan også være noen ukers ventetid hos produsentene, da de gjerne er små bedrifter med begrenset produksjonskapasitet. Om man har en av de andre løsningene liggende fra et tidligere, mindre opplyst, liv på bakken er det fullt mulig å sove godt med dem også. Det som teller er at man kommer seg ut og nyter det horisontale friluftsliv! ™

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.