Horisontalt friluftsliv
 
Kjøkkenfortelttarp

Kjøkkenfortelttarp

Noen ganger ender man mer eller mindre frivillig opp i områder hvor floraen ikke er egnet for hengende innkvartering, og under slike nedstemmende omstendigheter  kan man bli nødt til å sove på bakken.

Jeg er således den stolte eier av et par telt, ett Hilleberg Akto og ett Niak. Begge har, så langt man kan si noe positivt om telt, en rekke gode egenskaper. Dessverre er ingen av disse fordelene et romslig fortelt…

Så jeg konkluderte med at jeg trengte en tarp som kunne fungere som ekstra fortelt i tillegg til å kunne brukes til mer matnyttige oppgaver. Kjøpe? Ikke denne karen. Ekte mannfolk syr sjøl! I tillegg til at jeg har en voldsom trang til å gjøre ting jeg ikke kan så fant jeg ingen tarper på markedet som egnet seg særlig godt til oppgaven. Merkelig nok. Det kan da ikke bare være jeg som har sett behovet for en slik?

Tarpen er ca 270 * 180cm, med to store d-ringer på midten og en mindre i hvert hjørne til pluggfeste og/eller bardun. Vekta endte opp på 370g med barduner og pakkpose.

 

Hvordan lagde jeg den, spør du? Du spurte ikke om det? Jeg forteller allikevel…

Først ble det laget en papirmal på 10 * 10cm og skjært ut seks lapper til forsterkninger på bardunfestene. Disse vil også fungere som lomme til å stappe bardunene i når man ikke bruker dem. Mer om dette senere.

Disse fikk seg så en fald eller tre. Hjørnestykkene ble sydd på to sider, og midtstykkene på tre. De «usydde» sidene blir sydd inn i falden på tarpen senere.

De fire d-ringene til hjørnefestene ble så sydd på hvert sitt stykke grosgrain (hva heter dette på norsk? Kan noen svare?!?).

Så var det dags for litt falde-action. Kortsidene ble tatt først, kun fordi stoffet var skjært rettere der (leverandøren) enn på langsidene (undertegnede). Forsterkningsstykkene til hjørnene ble sydd inn i falden på begge ender, med nok stoff utenfor til å lage fald på den siden også.

Her skarre faldes! Jeg vet ikke hva foten på symaskinen egentlig er til, men den gjør det hvertfall veldig mye lettere å sy hengekøyer, tarper og andre ting med eeeeeevig lange falder.

Forsterkningslapp på langsiden. Det lønner seg å merke av midtpunktet på tarpen med kritt eller lignende før man gjør dette.

Noe jeg faktisk husket denne gangen. Imponert? Det er jeg!

Siden denne tarpen kommer til å spennes opp med stenger på midten, og belastningen således (formodentlig) kun kommer til å gå en vei, valgte jeg å sy på bardunfestene rett i stedet for den sedvanlige 45-grader’n. Om det er lurt får tid og vær vise…

Stang/bardunfestene på midten er større for å passe bedre til gåstavene mine. Sydd fast med boks og kryss med egenutviklet teknikk. Altså ikke videre pent, men det sitter. Det ble også sydd på en krok på hvert av disse festene, for å henge opp tørkesnor, myggnett, lykt, gjøkur, elg, eller hva ellers man måtte få lyst til å henge opp når man er på tur i skogen. Jeg dømmer ikke.

Jeg nevnte innledningsvis at forsterkningene på bardunfestene også skulle fungere som lommer for bardunene, og det gjør de… De er sydd fast hele veien på to sider, og den tredje siden er sydd ca 1/3 av veien ned. Kjekt å ha et sted å gjøre av bardunene når de ikke brukes.

Ingrediensliste:

 • 3 yards (ca 270cm) Xenon Wide fra Dutch
 • Litt Hyper-D 300 fra RSBTR til forsterkninger/lommer
 • 2 stk 1″ Beastee D-rings
 • 4 stk 1/2″ Beastee D-rings
 • Litt 1/2″ grosgrain
 • Litt mindre 1″ grosgrain
 • Guterman Mara 70 tråd
 • Bardunstrammere og snor fra cleats.co.uk

På gjenheng.

4 Comments

 1. Berit

  Veldig bra jobb! Jeg kommer tilbake hit for å «herme» litt når jeg skal sy en bedre tarp til teltet vårt som heller ikke har fortelt som duger. Nå bruker vi en diger tarp som er unødvendig å drasse med seg. Må sjekke om symaskinen min har sånn kjekk falde»dings». Veldig smart å sy 1/3 del av tredje siden på lommen til bardunene også, det savner jeg på Wigloen vår, bardunene ramler bare utav lommene. Så jeg får sette meg med nål og tråd en dag jeg har god tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.