Horisontalt friluftsliv
 
Tarp (duk)

Tarp (duk)

God dag. En god duk er en forutsetning for et tørt og lunt opphold i hengende himmelseng. Det fins en rekke forskjellige tarper på markedet, i forskjellige materialer, med forskjellig kvalitet og forskjellige konstruksjoner. Noen av dem egner seg godt for bruk med hengekøye, andre ikke fullt så godt. I denne artikkelen tar vi for oss de vanligste av dem.

Asymmetriske tarper

Disse er mest å regne som godværstarper, da de egentlig bare dekker det viktigste fra regn som kommer rett ovenfra. De gir dårlig ly fra vind, og horisontalregn vil kunne blåse rett inn i køya. Fordelen med en slik er at den er forholdsvis lett, og om man vet at man ikke risikerer mer enn en liten skur eller to på turen vil den holde deg tørr. Å øke størrelsen hjelper en del, men man får fortsatt ikke spesielt god beskyttelse fra vind, og vektbesparelsen blir da også mindre.

Fine til camping i områder med lite vær. Har vi det i Norge?

Noen kommersielt tilgjengelige tarper av typen:

Heksagonale tarper

Sekskantede tarper gir hakket bedre vind- og regnbeskyttelse enn de asymmetriske, med en forholdsvis liten vektøkning. Disse er heller ikke spesielt egnet for vindutsatte områder, da man kun har beskyttelse på langsidene og ovenfra, og om vinden kommer inn fra kortsiden blir det fort kaldt. De gir noe større areal å boltre seg på så lenge det regner rett ned, og gir bedre beskyttelse fra sidevind enn de asymmetriske.

Fine i områder med lite vind og/eller forutsigbar vindretning. Dette tror jeg vi har i Norge.

Noen kommersielt tilgjengelige tarper av typen:

Rektangulære/kvadratiske tarper

Trolig de mest allsidige tarpene, da de også kan settes opp i en rekke konfigurasjoner på bakken om man skulle ønske det. Hvilket vi ikke ønsker, gjør vi vel? Til bruk med hengekøye kan de også, om størrelsen tillater, tettes igjen på kortsidene og de er ofte svært rimelige i innkjøp. Utvalget innenlands er også vesentlig bedre av denne typen. Ulempen er at de også gjerne er forholdsvis tunge og plasskrevende da de er laget i materialer som skal tåle å brukes på bakken.

Gir bra dekning på bekostning av vekt og pakkvolum.

Noen kommersielt tilgjengelige tarper av typen:

Tarp med dører

Denne typen duk er laget for hengekøyer, kan lukkes på kortsidene og er tilgjengelige i lette materialer. De har også gjerne bardunfester på langsidene der hvor man trenger dem til hengekøyebruk. Dørene kan hektes sammen, slik at man kan sette dem opp som en heksagonal tarp når man ønsker mer lufting. Ulempen med disse er prisen, men om man er nogenlunde kyndig med symaskinen kan man kjøpe et kit fra RipstopByTheRoll og slippe litt billigere unna. Disse er ferdig tilskjært og trenger bare noen sømmer og, i min erfaring, litt banning for å bli tarp.

Noen kommersielt tilgjengelige tarper av typen:

Oppsummering

Dette er, i grove trekk, de typene man har å forholde seg til når man skal velge en duk til hengekøya. Folk har forskjellige preferanser, og så lenge man holder seg tørr og varm er det ingen av disse, eller andre, løsninger som er feil. Om de ikke er nevnt i denne artikkelen betyr det bare at de ikke er nevnt i denne artikkelen, ikke at de ikke kan brukes.

Det bør også nevnes at de tarpene som er lenket til i artikkelen er oppgitt som eksempler, ikke anbefalinger. Jeg lager mitt eget utstyr og er således ikke til å stole på uansett.

I VK1 vil vi ta for oss forskjellige metoder for bruk og misbruk, så heng med!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.